Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

30. 11. 2023

Színesfémek kiválasztása faforgácsból (esettanulmány)

Alapértelmezett állapot

A megrendelő faapríték feldolgozásával foglalkozik. A faforgácsot 5-30 mm frakcióra aprítják. Színesfémek (réz, alumínium, rozsdamentes acél) is megtalálhatók a faforgácsban, amelynek frakciója szintén 5 mm. A megrendelő kérése az volt, hogy a színesfémeket különítsük el a faaprítéktól, hogy így további bevételhez jusson ezen színesfémek értékesítéséből.


A probléma leírása

Hagyományos mágneses szeparátorral nem lehet elkülöníteni a színesfémeket (pl. aluminium, réz stb.) az inert anyagoktól, mivel azok nem ferromágneses fémek. Az ilyen elválasztókkal csak a ferromágneses szennyeződéseket lehet eltávolítani.

A faaprítékot a gyártóüzemben szállítócsiga szállítja.

Problémamegoldás

FaforgácsbólA nem mágneses fémek szétválasztása speciális, örvényáramok alapján működő mágneses szeparátor segítségével lehetséges. Ezeket a szeparátorokat örvényáramú elválasztóknak vagy színesfém elválasztónak nevezzük. Nagyon erős mágnesekkel ellátott mágneses hengerből (rotorból) áll, amely nagy fordulatszámon olyan mágneses teret indukál, amely rövid időre megmágnesezi még a nem ferromágneses fémanyagokat is (színesfémeket).

Az így mágnesezett részecskék mágneses polaritása megegyezik a szeparátor forgórésze által keltett mágneses tér polaritásával. Ezért a mágnesezett anyagok taszítják egymást és automatikusan kilökődnek a szállítószalagról.

Az örvényáramú leválasztóknak két fő típusa van:

  • Szeparátor centrálisan szerelt rotorral (ECS-C RAM) - Ezek a szeparátorok nagyobb szennyeződések kiválasztására szolgálnak 50 mm-től. Alkalmasak például kommunális hulladék elkülönítésére. Előnyük az alacsonyabb ár és a nagy kapacitás . A rotor 4 mágneses pólusból áll.
  • Szeparátor excentrikusan szerelt rotorral (ECS-E BULL) - Kialakításuknak köszönhetően lehetővé teszik az erős mágneses tér indukálását, így alkalmasak a nagyon kis szennyeződések kiválasztására már 5 mm-től is.

Mivel a megrendelő a kb. 5 mm nagyságú színesfémek elválasztását kérte, ezért egy excentrikus rotorral szerelt ECS-E 500 BULL szeparátort választottunk.

Az excentrikusan szerelt rotorral ellátott örvényáramú elválasztó fő előnyei a nagyon kis szennyeződések leválasztásának lehetősége, valamint a forgórész helyzetének beállítási lehetősége a szeparátor működése közben. Ez teszi lehetővé a leválasztó beállításainak zökkenőmentes megváltoztatását, hogy így  a legjobb elválasztási eredményeket érjük el.

A faforgácsot szállítócsiga szállítja. A nem mágneses fémek sikeres szétválasztásának előfeltétele a leválasztott anyag egyenletes eloszlása az ECS (Eddy Current Separator) elválasztó szalagján. Az anyag lehető legjobb eloszlása érdekében az örvényáramú szeparátor elé egy vibrációs adagolót helyeztünk el.

Az ECS-E 500 BULL örvényáramú szeparátor használatának előnyei

Köszönhetően annak, hogy a leválasztáshoz excentrikusan szerelt rotorral ellátott ECS szeparátort használtunk, hatékonyan el tudtuk választani a színesfémeket a faforgácstól. A megrendelő elégedett megoldásunkkal - szeparátorunk biztosítja a leválasztott színesfémek szükséges tisztaságát.

Felhasznált berendezés: Örvényáramú elválasztó ECS-E 500 BULL

Az ECS-E 500 BULL színesfém elválasztó szeparátor előnyei

  • Fémrészecskék elválasztása 5 mm-től
  • Excentrikusan szerelt rotor
  • Mágneses henger 12 pólusú
  • A forgórész helyzetének beállítása az elválasztó működése közben
  • 8 pozíció a rotor helyzetének beállításához
  • A rotorburkolat egyszerű cseréje
  • Gyors szállítószalag csere
  • Kiegészítő elosztó csappantyú
  • Munkaszélesség 500 – 2 000 mm