Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

Neodímium mágnesek

Neodímium mágnesek

A neodímium mágnesek , amelyeket gyakran "szupermágneseknek" vagy "neodímiumnak" neveznek, jelenleg a világ legerősebb állandó mágnesei. Ez a kivételes szilárdság és számos gyakorlati alkalmazás teszi a neodímium mágneseket a legkeresettebb mágnesek közé a piacon.

A neodímium mágnesek (NdFeB) a ritka elem neodímium (Nd), vas (Fe) és bór (B) ötvözete. Tulajdonságaiknak köszönhetően ezek a szupererős mágnesek súlyuk ezerszeresét is elbírják!

A neodímium mágneseknek az erősségük mellett az is előnyük, hogy kicsik, kompaktak és könnyűek. Ez megkönnyíti a különböző eszközökbe és alkalmazásokba való integrálást.

A neodímium mágnesek szilárdságát (szakítóerejét) a következő képlet adja meg:

  • a mágnes mérete – minél nagyobb a mágnes, annál erősebb a mágnes (a szorítóerő nagyobb)
  • az anyag, amiből a mágnes készül (mágnesezettségi fok) - több mágnesezettségi fokozatot különböztetünk meg - lejjebb részletesebben
  • annak a fémanyagnak a vastagsága, amelyre a mágnes rögzítve van - minél vastagabb az anyag, annál nagyobb a mágnes eredő szorítóereje. Ugyanaz a mágnes egy 1 mm vastag lemezre szorítva gyengébb lesz (kisebb lesz a szorítóereje), mint a 10 mm vastag lapra rögzített mágnes.
  • a mágnes és a mágnest rögzítő anyag közötti légrés távolsága - a mágnes és az alatta lévő fémanyag közötti növekvő légrés csökkenti a mágnes szorító erejét. A légréteg különféle inert anyagokból készülhet – fa, műanyag, papír, korrózió, festék stb.

Az egyes neodímium mágnesekhez meghatározott alapvető paraméterek a mágneses tulajdonságai (mágnesezési fok). Az egyes elemek (Nd, Fe, B) arányától függően, amelyekből a neodímium mágnes készül, a mágnesezettség különböző fokait különböztetjük meg. Ezeket a mágnes jelölésében feltüntetett szám jelzi. A 33, 35, 40,… 55 számok az MGOe maximális energiatermékét jelzik. Leegyszerűsítve: minél nagyobb a szám, annál erősebb a mágnes. Vagyis az N52 feliratú mágnes erősebb lesz, mint az azonos méretű, N35 jelölésű mágnes.

A neodímium mágnesek kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy milyen hőmérsékleten használják őket. Ez az oka annak, hogy a neodímium mágnesek mindig a maximális üzemi hőmérsékletet jelzik (ha ezt a hőmérsékletet túllépik, a mágnesek fokozatosan elvesztik mágneses tulajdonságaikat). A maximális üzemi hőmérsékletet (hőmérsékletállóságot) a mágnes jelölésében N, M, H, AH,...

Mágnes jelölésHőállóság (max. üzemi hőmérséklet)
N 80 °C
M 100 °C
H 120 °C
SH 150 °C
UH 180 °C
EH 200 °C
AH 230 °C

 

A neodímium mágnesek érzékenyek a korrózióra (a levegő páratartalmára is érzékenyek), ezért általában felületkezeltek.

A leggyakoribb felületkezelési típusok a következők:

  • Nikkel (Ni – Cu – Ni) – világos fémes színű, vastagsága kb. 12 mikron
  • Cink (Zn) – tompa szürke színű, vastagsága kb.4 mikron
  • Epoxigyanta (Ni-Cu-Ni-Epoxy) - fekete színű, nagy korrózióállóság, vastagság kb. 10 mikron
  • Króm (Ni-Cu-Ni-Cr) – matt fémes színű, vastagsága kb. 15 mikron
  • Arany (Ni-Cu-Ni-Au) – arany színű, vastagsága kb. 12 mikron
  • Passziválás - sötétszürke színű, nagyon érzékeny a korrózióra, vastagsága kb. 1 mikron

Meg kell azonban jegyezni, hogy a neodímium mágnesek olyan erősek, hogy gondos kezelést igényelnek. Gyorsan összetapadnak és ezáltal sérülést okozhatnak. Néhány esetben megrepedhetnek vagy megsérülhetnek a felületkezelésük. Ezért fontos, hogy óvatosan bánjunk velük és tartsuk be a biztonsági előírásokat.

Összességében a neodímium mágnes egy lenyűgöző anyag, hihetetlen mágneses erővel és sokféle felhasználási lehetőséggel, az ipari alkalmazásoktól a szórakoztató játékokig.

Különböző típusú állandó mágnesek összehasonlítása

Az állandó mágnesek egyes típusainak alapvető összehasonlítása a táblázatban található.

Mágnes típusTartóerőHőmérséklet ellenállásÁrKémiai ellenállásKorrozióval szembeni ellenállás
Ferrit mágnes 250 °C
Neodímium NdFeB mágnes 80 - 230 °C
Szamárium SmCo mágnes 350 °C
AlNiCo mágnes 450 °C