Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

13. 3. 2024

Az alumínium ömlenyek leválasztása az öntödei homokból (esettanulmány)

Alapértelmezett állapot

Megrendelőnk - alumíniumöntöde - működésében felmerült az igény az alumínium ömlenyek és az öntödei homok szétválasztására.

A probléma leírása

Hagyományos mágneses szeparátorral nem lehet elválasztani az alumíniumot az öntödei homoktól. Ennek az az oka, hogy mágneses szeparátorral csak a ferromágneses szennyeződéseket lehet eltávolítani. Itt azonban a nem mágneses alumíniumot kell elválasztani az öntödei homoktól.

 Problémamegoldás

A nem mágneses fémek szétválasztása speciális, örvényáramok alapján működő mágneses szeparátor segítségével lehetséges. Ezeket a szeparátorokat örvényáramú elválasztóknak vagy nem mágneses fémleválasztóknak nevezzük. Nagyon erős mágnesekkel ellátott mágneses hengerből (rotorból) állnak, amely nagy fordulatszámon olyan mágneses teret indukál, amely rövid időre felmágnesezi még a nem ferromágneses fémanyagokat is (színesfémek).


Az így mágnesezett részecskék mágneses polaritása megegyezik a szeparátor forgórésze által keltett mágneses tér polaritásával. Ezért a mágnesezett anyagok taszítják egymást és automatikusan kilökődnek a szállítószalagról.

Az örvényáramú elválasztóknak két fő típusa van:

  • Centrálisan rotorral szerelt szeparátorok (ECS-C RAM)
    Ezek a szeparátorok nagyobb szennyeződések
    leválasztására szolgálnak 50 mm-től. Ezért alkalmasak például kommunális hulladék elkülönítésére. Előnyük az alacsonyabb ár és a nagy kapacitás . A rotor 4 mágneses pólusból áll.
  • Excentrikus rotorral szerelt szeparátorok (ECS-E BULL)
    Kialakításuknak köszönhetően lehetővé teszik az erős mágneses tér kialakítását, így alkalmasak nagyon kis szennyeződések elválasztására már 5 mm-től

Mivel a megrendelő az 50 mm-nél nagyobb alumínium ömlenyeket kívánta elválasztani, ezért egy centrikus rotorral szerelt ECS-C 1000 RAM szeparátort választottunk.

Az öntödei homokot 1000 mm széles szállítószalag szállítja. A nem mágneses fémek sikeres szétválasztásának előfeltétele a leválasztott anyag egyenletes eloszlása az ECS elválasztó szalagján. Az anyag lehető legjobb szétterülésének érdekében az ECS szeparátor elé egy vibrációs adagolót helyeztünk el.

Az ECS-C 1000 RAM örvényáram-leválasztó használatának előnyei

Köszönhetően annak, hogy az elválasztáshoz központilag szerelt rotorral ellátott ECS-leválasztót használtunk, hatékonyan el tudtuk különíteni az alumínium ömlenyeket az öntödei homoktól.

Az ügyfél elégedett a megoldásunkkal – eléri az öntödei homok kívánt tisztaságát. Az így nyert alumínium újra felhasználható.

Előnye, hogy az alumínium ömlenyek nagysága 50 mm-nél nagyobb, így lehetőség van egy központilag szerelt rotoros modell használatára. Ez a modell lényegesen olcsóbb, mint az excenteres rotorral szerelt ECS szeparátor. Az ECS-C RAM kedvező ára lehetővé teszi a befektetés gyors megtérülését.

Felhasznált berendezés: Örvényáramú-leválasztó ECS-C 1000 RAM

Az ECS-C 1000 RAM mágneses szeparátor előnyei

  • Fémrészecskék leválasztása 50 mm-től
  • Központilag szerelt rotor
  • Mágneses henger 4 pólusú
  • Munkaszélesség 500 – 2 000 mm