Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

10. 8. 2023

A nemkívánatos fémtárgyak elválasztása farönkből (esettanulmány)

Alapértelmezett állapot

A fafeldolgozó ipar egyik ismert cseh gyártója felkért minket, hogy javasoljunk műszaki megoldást a fémtárgyak eltávolítására az általa feldolgozott farönkökből.


A probléma leírása

A farönk a DTD, MDF és laminált lapok, bútoralkatrészek és egyéb fatermékek gyártásának alapanyaga. Egy nagy hagyományokkal rendelkező cseh gyártó (gyártott falapanyagok körülbelül 60%-át exportálja) régóta küzd a nem kívánt fémtárgyak jelenlétével a nyers farönkekben, amelyek

  • komoly problémákat okoztak a technológia területén (pl. erdészeti gépek, fűrészek, láncok törmelékei, de kisebb tárgyak, mint szögek, golyók és lőszerek stb. megrongálták drága famegmunkáló berendezéseit és anyagilag nagyon megterhelő leállásokhoz és gyártási leállásokhoz vezettek
  • a végtermékekbe is bejutottak (pl. forgácslap és laminált lapok – és mivel ennek a termelésnek egy részét az ügyfél a nagy kereskedelmi láncoknak, például az IKEA-nak is szállítja, nagy volt a kockázata egy pénzügyileg megterhelő minőségi kifogásnak, amely szintén károsíthatja a gyártó jó hírnevét)

Az ideális megoldásnak a METRON 05 CO nyolcszögletű alagút fémdetektor alkalmazása bizonyult, amely megbízhatóan (és akár 6 m/s futószalag-sebességgel) érzékeli a vasat, rozsdamentes acélt, alumíniumot, rezet, sárgaréz és egyéb fémeket, fémtárgyak legyen az szabad szemmel látható vagy akár teljesen elrejtve egy farönkben (legfeljebb 1600 mm átmérőjű). Ráadásul ez egy teljesen rozsdamentes, rendkívül robusztus készülék, amely gond nélkül ellenáll a fatelepek zord környezetének (a nyolcszögletű formát pontosan a szállítószalagon szállított rönkök ellenőrzésére fejlesztették ki). Az ügyfél nagyra értékelte a METRON 05 CO fémdetektor kiterjedt kiegészítő felszerelését is, amely lehetővé tette számára - az észlelt tárgyak automatikus válogatása céljából - a detektort a KESAT cég vezérlőrendszeréhez csatlakoztatni (most, amikor a detektor érzékeli egy nem kívánt fémtárgy jelenlétét a rönkben, a feldolgozósor vezérlőrendszere automatikusan mozgatja ezt a rönköt a központi szállítószalagról egy másodlagos szállítószalagra).

A METRON 05 CO alagútfémdetektor használatának előnyei

A METRON 05 CO fémdetektor képes volt megfelelni az ügyfél minden igényének, mert megbízhatóan érzékeli és automatikusan selejtezi az összes fémszennyeződést. Ezért nemcsak megvédi a későbbi drága feldolgozó berendezéseket a sérülésektől (és megakadályozza a nem kívánt és költséges gyártási leállásokat), de egyúttal garantálja a végtermék tisztaságát (és ezáltal kiküszöböli a nem kívánt fémszennyeződések miatti minőségi kifogások kockázatát például forgácslapban vagy laminált lapokban).

Felhasznált berendezés: Alagút fémdetektor METRON 05 CO