Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

20. 8. 2023

Vasszennyeződések elválasztása tollból (esettanulmány)

Alapértelmezett állapot

Egy ismert cseh gyártó - és egy nemzetközi konzorcium tagja, amely tollak feldolgozásával, valamint a legmagasabb minőségű takarók és párnák gyártásával foglalkozik - kért segítséget a tollak vasszennyeződéseinek eltávolításában. A toll egy nagyon specifikus anyag, melynek feldolgozása során egyedi technológiákat alkalmaznak - a bevitt anyagot laboratóriumban részletesen elemezni kell, hogy felmérjük a további feldolgozás lehetőségeit. Ezt követően történik a mosás, szárítás, keverővel történő válogatás (könnyebb és nehezebb frakciókra), végül nagy keverőgépekben történik az anyagok összekeverése a végfelhasználók igényei szerint (a tollak szállítása csővezetékeken történik fújással az egyes feldolgozási technológiák között).


A probléma leírása

A cseh takaró- és párnagyártó a nyersanyagot (pehely, valamint liba- és kacsatoll) számos beszállítótól vásárolja a világ szinte minden kontinenséről, így nem zárható ki az idegen anyagokkal, például apróbb vastárgyakkal való szennyeződés sem. Ráadásul a feldolgozás során a tollak technológiai eszközök egész során mennek keresztül, amelyek apró töredékei eljuthatnak a végtermékig (és senki nem szeretne olyan párnán pihenni, amiben pl. vasforgács van...) . A végfelhasználó egészségkárosodása miatti magas költségigények kockázatának elkerülése érdekében a neves gyártónak meg kellett szüntetnie ezeknek a lehetséges problémáknak a forrását (azaz a kis vastárgyakat 100%-ban el kell távolítania a tollakból). Egy ilyen speciális anyag tisztításához azonban nem egészen egyszerű találni mágneses elválasztót: a tollak nagyon könnyűek, így a szokásos, önesés alapján történő mágneses leválasztás ebben az esetben nem jöhet szóba. Ezenkívül a tollak fajsúlya és nagyon eltérő anyagfrakciója miatt nem lehet például rácsleválasztókat (amelyek akadályoznák a toll áramlását) a tisztítására használni. A csővezetékes szállítás szükségessége miatt a csővezetékrendszerhez többé-kevésbé hermetikusan csatlakoztathatótól eltérő mágneses leválasztó használata kizárt.

A probléma megoldása

A SOLLAU cég tisztában volt azzal, hogy egy ilyen összetett anyagból a vasszennyeződések leválasztásának eredménye bizonytalan lehet, ezért felajánlotta az ügyfélnek, hogy két 200 mm-es (ML 200 N) átmérőjű mágneses lámpást kölcsönözhessen. Ennek a lemezleválasztónak a teste egy hegesztett rozsdamentes acél házból áll, amely a csatlakoztatást követően az ügyfél csőrendszerének szerves részévé vált. A szeparátor testének bemeneténél egy terelő tető található, amely közvetlenül a rendkívül erős neodímium lemezekre (a lámpás ajtó belső oldalán található) irányítja a ventilátor által fújt tollak áramlását. A lemezelválasztók kölcsönzése során a megrendelő meggyőződött az ML 200 N lemezelválasztó magas mágneses hatásfokáról és megvásárolta mindkét kölcsönzött készüléket (és a gyártósoron tartotta).

Az ML 200 N mágneses szeparátor használatának előnyei

Az elválasztó rendszer nagy megbízhatósága mellett az ügyfél nagyon elégedett az elválasztó egyszerű tisztításának rendszerével is - az ajtó kinyitása után a rozsdamentes acél fedőlemez a befogott vastárgyakkal lehajtható, majd a mágneses magról a vasszennyeződések maguktól lehullanak.

Felhasznált felszerelés: Lemez mágneses szeparátorok ML 200 N