Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

10. 7. 2023

Vasszennyeződések elválasztása szénporból hőerőműben (esettanulmány)

Alapértelmezett állapot

A megújuló energiaforrásokra való gyors átállás ellenére a megfizethető fosszilis tüzelőanyagokat (például lignitport) még a nyugat-európai országokban is széles körben használják az energiaszektorban. Éppen ez a bevitt anyag nagyon gyakran vastárgyakkal szennyezett (pl. bányászati ​​vagy feldolgozó gépek), ami károsíthatja az erőmű igen költséges technológiai berendezéseit (ezért kell eltávolítani a szénporból a ferromágneses szennyeződéseket). A vasszennyeződések eltávolítását azonban nehezíti a szénpor nagy robbanékonysága, ezért csak a robbanásveszélyes légkörben történő alkalmazásra engedélyezett (ATEX direktíva szerint) berendezések használhatók szétválasztásra.


A probléma leírása

Ügyfelünk (német energetikai cég, RWE) az egyik ligniterőművében régebbi típusú mágnesdobot használt, amely azonban már nem felelt meg a Bányászati ​​Hivatal aktualizált, robbanásveszélyes környezetben elhelyezett berendezésekre vonatkozó előírásainak. Ráadásul egy ferrit - ezenkívül már jelentősen kopott, ezért mágnesesen kevésbé hatékony - mágneses dobról volt szó, amely a vasszennyeződések nagy részét nem tudta felfogni (= a későbbi technológiai eszközök károsodásának fokozott veszélye).

A probléma megoldása

Az adott ligniterőműben a feldolgozósoron a szárított lignitet függőleges szállítószalag szállítja olyan magasságba, ahonnan az a malomba esik. Az őrölt szénport ezután egy csúszdaláncos szállítószalaggal továbbítják a további feldolgozáshoz (a végső szakaszban pedig a zúzott szénport a kazánba fecskendezik, ahol elégetik). A drága őrlőberendezések védelme érdekében rendkívül erős MBZ 304 N 1000 neodímium dobunkat (ATEX 99/92/EC szerint a 20-as legrobbanásveszélyesebb zónában való használatra tanúsítva) helyeztük el a malom előtt.

Az MBZ 304 N 1000 mágneses elválasztó használatának előnyei:

Az új mágneses szeparátor lehetővé tette, hogy az ügyfél teljesítse a mágneses elválasztó rendszer biztonságos üzemeltetésére vonatkozó hatósági követelményeket erősen robbanásveszélyes környezetben. További pozitív hatás, hogy az új mágneses szeparátor nemcsak sokkal jobban működik, mint az eredeti szeparátor (akár 0,5 mm-es ferromágneses tárgyakat is képes rögzíteni), hanem a mágneses fémek százalékos befogása szempontjából is lényegesen hatékonyabb. (= a mágneses szállítószalag mögött elhelyezett feldolgozó eszközök lényegesen magasabb fokú védettsége).

Használt berendezés: MBZ 304 N 1000