Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

25. 1. 2024

Hogyan lehet eltávolítani a ferromágneses szennyeződéseket a PIR és a PCR műanyagok újrahasznosítása során? (esettanulmány)

Alapértelmezett állapot

Ügyfelünk több mint 30 éve szakosodott műanyag hulladék újrahasznosítására és másodnyersanyag-kereskedelemre. Tevékenységének köszönhetően évente több mint 70.000 tonna műanyag hulladék kerül újrahasznosításra! PIR azaz gyártásból származó és PCR azaz háztartási műanyag hulladék feldolgozásával is foglalkozik.


A probléma leírása

Mindkét fajta műanyag újrahasznosítása során nagy hangsúlyt kell helyezni arra, hogy a kapott granulátum teljesen tiszta, fémszennyeződésektől mentes legyen. Amennyiben az újrahasznosított granulátumban fémszennyeződések maradnak, azok károsíthatják a fröccsöntő gép fröccsöntő fúvókáit, amelyek az ügyfelek (műanyag fröccsöntő üzemek) számára többletköltségeket okoznak például a fúvókák cseréjének szükségességével.

Ezért fontos, hogy a kapott termék mentes legyen minden nem kívánt fémszennyeződéstől.

A gyártási folyamat során már számos fémszennyeződés eltávolítására szolgáló eszközt telepítettek:

  • Mágneses szeparátorok – a ferromágneses szennyeződések eltávolítására
  • Fémdetektorok - nem mágneses fémszennyeződések eltávolítására

A feldolgozott műanyagok erősen szennyezettek fémszennyeződésekkel, ezért a mágneses leválasztókat nagyon gyakran kell tisztítani (jó működésük megőrzése érdekében) és a nagy mennyiségű fémszennyeződés miatt a fémdetektorok sok jó anyagot selejteznek ki.

Problémamegoldás

A vevő gyártástechnológiájának alapos felmérése után a mágneses leválasztás és fémdetektálás szempontjából a következő intézkedéseket javasoltuk.

A ferromágneses szennyeződések nagy aránya miatt a technológia kezdetén ajánlottuk egy mágneses dob beépítését. Javasoltuk, hogy a dobot a függőleges szállítószalag mögé helyezzék el, amely a gyártástechnológiába szállítja a bemeneti anyagot. A szállítószalagról a műanyag a gravitáció hatására egy dobozszerkezetben lévő mágneses dobra esik. Ez a dob a legerősebb neodímium mágnesekkel van felszerelve. Használatának köszönhetően már ebben az első lépésben le tudjuk választani a ferromágneses szennyeződések jelentős részét (beleértve a nagyon finom porszennyeződéseket is)

Az MBZ 304 N 500 mágneses dob használatának előnyei

Ezt a nagyon erős mágneses dobot arra a pontra szereltük fel, ahol a műanyag belép a gyártási folyamatba. Annak köszönhetően, hogy a ferromágneses szennyeződések túlnyomó részét elkülönítettük ebben az első lépésben, az anyag szennyezettsége jelentős mértékben csökkent. Ez a megoldás oda vezetett, hogy a technológiában már beépített mágneses leválasztókat ma már csak az anyag végső tisztítására használják, így nincs szükség olyan gyakori tisztításra és kiküszöbölhető az emberi hiba lehetősége (előfordul, hogy a kezelő elfelejti tisztítani a mágneses szeparátort és az elválasztás ilyenkor rossz minőségű).

Mivel a granulátum ferromágneses szennyeződésektől mentes, a fémdetektor csak a nem mágneses fémszennyeződéseket észleli és selejtezi ki, amelyekből lényegesen kevesebb van. Ennek köszönhetően kevesebb a selejt és vele együtt csökkent a jó anyag vesztesége is.

A mágneses elválasztás további fokozattal történő megerősítése (mágneses dobos előtisztítás) jelentősen javította a kapott anyag minőségét.

Felhasznált berendezés: Mágneses dob MBZ 304 N 500 GRIZZLY

Az MBZ mágneses szeparátor előnyei

  • Automatikus tisztítás az anyagáramlás megszakítása nélkül
  • Állítható előtető az anyagbevitel szabályozásához
  • A megtisztított anyag és a leválasztott szennyeződések elválasztójának változtatható helyzete
  • A tölrő lécek megakadályozzák, hogy finom vagy ragadós anyag maradjon a dob felületén
  • Ferrit és neodímium változatok
  • A mágneses mag helyzetének gyors és egyszerű megváltoztatása
  • Kifinomult kialakítás több ellenőrző és szerviznyílással
  • Mágneses indukció 4800 G-ig a héjon
  • ATEX tanúsítvány
  • Öt év garancia a mágneses magra