Cookie-kat használunk

Cookie-kat használunk a forgalom elemzésére, a preferenciák emlékezésére és a webhely használhatóságának javítására. Hozzájárulását az „Elfogadom” gombra kattintva adhatja meg.

Beállítások Egyetértek

A beleegyezést meg is tagadhatja.

Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

2. 11. 2023

Mágneses és nem mágneses fémek szétválasztása települési hulladékégetőben (esettanulmány)

Alapértelmezett állapot

Egy nagy települési hulladékégető új telephelyet épített a települési hulladék válogatására.

A követelmény az volt, hogy a mágneses és nem mágneses fémeket el kell különíteni a települési hulladéktól, hogy aztán felhasználhassák azt.


 A probléma leírása

Az égetőben az újonnan épített kommunális hulladékválogató soron a fémes anyagok elkülönítésére volt szükség. Mind a mágneses, mind a nem mágneses fémelválasztók gyártásában szakértőként megkerestek minket, hogy technológiánkat erre a sorra ajánljuk.

A feltétel az volt, hogy a javasolt megoldás teljesen automatikus legyen, emberi szolgáltatást ne igényeljen és vezérlőrendszere teljes mértékben integrálható legyen a teljes elválasztósor vezérlési rendszerébe.

Problémamegoldás

A hulladék elszállítása 1000 mm széles szállítószalag rendszerrel történik.

Első lépésben el kellett távolítani a ferromágneses szennyeződéseket :

Ezért javasoltuk egy mágneses öntisztító lemez használatát, amely a szállítószalag felett lóg. Az ilyen típusú mágneses szeparátorok előnye, hogy a befogott fémeket automatikusan eltávolítják a szállítószalagról.

A DND-AC Mx3 F BEAST automatikusmágneslemez legerősebb modelljét választottuk , amelynek jellemzői a következők :

  • Beépítési magasság 450 mm
  • Max. szállítószalag sebessége 3 m/s

A második lépésben el kellett különíteni a nem mágneses fémeket

A sikeres elválasztás feltétele a ferromágneses szennyeződések eltávolítása (ezt az 1. lépésben tettük meg).

A nem mágneses fémek szétválasztása speciális, örvényáramok alapján működő mágneses szeparátor segítségével lehetséges. Ezeket a szeparátorokat örvényáramú elválasztónak vagy színesfém szeparátornak nevezzük, amelyeknek lényege egy nagyon erős mágnesekkel ellátott henger (rotor). Ez a rotor nagy fordulatszámon olyan mágneses teret indukál, amely rövid időre megmágnesezi még a nem ferromágneses fémeket (színesfémeket) is.

Az így mágnesezett részecskék mágneses polaritása megegyezik a szeparátor forgórésze által keltett mágneses tér polaritásával, ezért a mágnesezett anyagok taszítják egymást és automatikusan kilökődnek a szállítószalagról.

Az örvényáramú szeparátornak két fő típusa van:

  • Szeparátor centrálisan szerelt rotorral (ECS-C RAM) - Ezek a szeparátorok nagyobb szennyeződések kiválasztására szolgálnak 50 mm-től. Alkalmasak például kommunális hulladék elkülönítésére. Előnyük az alacsonyabb ár és a nagy kapacitás . A rotor 4 mágneses pólusból áll.
  • Szeparátor excentrikusan szerelt rotorral (ECS-E BULL) - Kialakításuknak köszönhetően lehetővé teszik az erős mágneses tér indukálását, így alkalmasak a nagyon kis szennyeződések kiválasztására már 5 mm-től is.

Mivel az 50 mm-nél nagyobb frakciójú nem mágneses fémek szétválasztására volt szükség, ezért egy centrikus rotorral ellátott szeparátort ECS-C 1500 RAM választottunk.

A nem mágneses fémek sikeres szétválasztásának előfeltétele a megtisztítandó anyag egyenletes eloszlása az ECS elválasztó szalagon, ezért a technológiába egy 1500 mm széles szeparátort terveztünk, hogy ezzel is csökkentsük a leválasztott anyagréteg magasságát és az jobban szét tudjon terülni az elválasztó szalagon.

A DND-AC Mx3 F BEAST keresztszalagos szeparátor és az ECS-C 1500 RAM örvényáramú elválasztó használatának előnyei :

Köszönhetően annak, hogy a DND-AC Mx3 BEAST szállítószalag feletti szeparátor legerősebb változatát alkalmaztuk, sikerült a ferromágneses szennyeződéseket kiválasztani és ezzel elérni azt az anyagtisztaságot, ami az ECS szeparátor sikeres telepítéséhez szükséges.

Az örvényáramú szeparátor biztosította a nem mágneses fémek megfelelő minőségű szétválasztását a települési hulladékból. Nem utolsó sorban pedig az ECS-C RAM kedvező ára meggyorsítja a befektetés megtérülését.

Megrendelőnk elégedett a megoldásunkkal – el tudtuk különíteni a ferromágneses és nem ferromágneses fémszennyeződéseket a települési hulladékból, így lehetővé vált számára a települési hulladék további hatékony válogatása.

Felhasznált elválasztók : Örvényáramú elválasztó ECS-C 1500 RAM ésöntisztító mágneses lemez DND-AC Mx3 F BEAST

Az ECS mágneses szeparátor előnyei

  • Beépítési magasság 450 mm-ig
  • 1 mm-nél nagyobb ferromágneses részecskék rögzítése
  • A szállítószalag max. sebessége: 3 m/s
  • Beépített doboz szerszámokkal

A DND-AC mágneses szeparátor előnyei

  • Automatikus tisztítás az anyagáramlás megszakítása nélkül is
  • Beépítési magasság 450 mm-ig
  • Fe -részecskék szétválasztása 0,5 - 300 mm között
  • A szállítószalag max. sebessége: 3 m/s
  • 10 év garancia
  • Teljesen rozsdamentes kivitel
  • Nincsenek vak terek a mágneses mag és az oldalfal között
  • Súly 440 kg-tól = egyszerű telepítés
  • Indukció 1 010 G (200 mm-re az elválasztó szalagtól)
  • Ferrit és könnyű neodímium változatok