Ugrás a tartalomhoz

Szakértők vagyunk
a mágneses elválasztás területén

Mágneses elválasztáshoz szükséges eszközöket fejlesztünk, gyártunk és alkalmazunk. Mágneses elválasztóinkat pontosan az Ön igényei szerint tervezzük és gyártjuk.

8. 9. 2022

Hogyan válasszuk ki a megfelelő mágneses elválasztót

Sok ügyfelünk úgy gondolja, hogy amikor mágneses részecskék rögzítésére van szükség, elegendő egy állandó mágnessel ellátott készüléket vásárolni valamelyik erre szakosodott weboldalon. Sajnos a gyors és jövedelmező vásárlás kezdeti izgalmát gyakran felváltja a csalódás és az ügyfelek azzal fordulnak hozzánk, hogy nem működik az új mágneses elválasztójuk, javítsuk meg.


Néha nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy az állandó mágnesek mezeje mennyire összetett és mennyi jelentős változás történt benne az elmúlt 70 év során. Új anyagokat fedeztek fel és fejlesztettek ki és modern technológiákat alkalmaztak, alumínium-, nikkel-, kobalt- és vasötvözet mágneseket (általában AlNiCo rövidítve) kezdtek el használni a fémes mágneses szennyeződések rögzítésére.

A múlt század hatvanas éveiben kezdték el gyártani a kerámia-oxid (ferrit) alapú mágneseket, amelyek mágneses erőssége többé-kevésbé az AlNiCo típusú mágnesekhez hasonlítható. A múlt század nyolcvanas éveiben pedig megjelentek az első úgynevezett ritkaföldfém-alapú mágnesek. Eleinte szamárium és kobalt keveréke volt, később a legerősebb (neodímiumból, vasból és bórból álló) neodímium mágnesek kerültek előtérbe, amelyek a legfinomabb vagy csak részben mágneses fémszennyeződéseket is képesek megfogni, mint például rozsda, vízkő ill. gyengén mágneses rozsdamentes acél.

Ezért egy ilyen széles anyagportfólióból a megfelelő mágneses szeparátor kiválasztása egyáltalán nem egyszerű, sőt, a mágneses elválasztás alkalmazási lehetőségei folyamatosan bővülnek. A mágneses szeparátorok különféle kivitelben kaphatók, univerzális és rendkívül speciális alkalmazásokhoz, kézi vagy automatikus tisztítással, folyamatos vagy szakaszos gyártási műveletekhez. Ezen túlmenően a mágneses részecskék az összes fémszennyeződés 70%-át teszik ki, amelyek jelenléte a feldolgozott anyagban az ipari gépek károsodásához, valamint a végtermék nem kívánt szennyezéséhez vezethet. A fémszennyeződések eredetét tekintve számos forrásból kerülnek a feldolgozott termékekbe: gépekből (malmok, zúzógépek, stb.), szállítási technológiákból vagy szállítóeszközökből, normál elhasználódással, valamint emberi beavatkozással (akár nem szándékos vagy szándékos).

Separační linka

A leggyorsabb és egyben legolcsóbb módja a fémszennyeződések eltávolításának és a végtermék megkívánt tisztaságának elérésének egy mágneses elválasztó használata, de ennek kiválasztásakor a bemeneti kiértékelési paraméterek egész sorát kell figyelembe venni, különös tekintettel a következőkre:

A tisztított anyag tulajdonságai

A nagy darabok, koptató részecskék vagy viszkózus anyagok, amelyek rossz térfogati tulajdonságokkal rendelkeznek (hajlamosak csomósodásra vagy letapadásra), károsíthatják vagy blokkolhatják a bizonyos típusú mágneses elválasztókat.

Materiál k separaci

A leválasztott szennyeződések tulajdonságai

A mágnesek típusa és a szeparátor tisztításának módja elsősorban a fémszennyeződés százalékos tartalomától, méretétől és típusától, valamint a végtermék kívánt tisztasági szintjétől függ. A kézzel tisztítható szeparátorok olcsóbbak és energiatakarékosak, de nem alkalmasak magas Fe- részecske tartalmú anyagokhoz. A neodímium mágnesek akár mikronos vasrészecskéket is befognak kis távolságból, míg a ferritmágnesek akár több tíz centiméteres távolságból is vonzzák a nagyobb fémes tárgyakat. A leválasztott fémrészecskék tulajdonságainak meghatározása ezért az egyik legfontosabb paraméter a megfelelő szeparátor kiválasztásához.

Zachycené nečistoty

Hőfok

Egyes típusú állandó mágnesek hatékonysága jelentősen csökken a hőmérséklet emelkedésével, ezért a mágneses szeparátor kiválasztásakor mindig maximálisan meg kell határozni azt a környezetet és hőmérsékletet, amely az elválasztási folyamat során befolyásolja a mágnest.

Üzemeltetési feltételek

A legjobb elválasztási eredményt akkor érjük el, ha a megtisztított anyag lehető legvékonyabb rétege a lehető legközelebb mozog a mágneses maghoz, ezért minden alkalmazáshoz olyan elválasztót kell találni, amely a lehető legközelebb áll ehhez az általános meghatározáshoz. A szeparátor kiválasztásakor egy másik nagyon fontos tényező a feldolgozott anyag áramlásának típusa (azaz, hogy az anyag folyamatosan, vagy inkább szakaszokban folyik-e át a szeparátoron), valamint az is, hogy az anyagáramlás megszakítható-e (pl. a mágneses szeparátor tisztítása) vagy technikai okok miatt nem lehetséges. Nem elhanyagolható az elválasztó feltételezett elhelyezkedése (belső vagy külső) sem, mivel az ilyen alkalmazáshoz pl. időjárási viszonyoknak kitett szeparátorokat meg kell tervezni.

Magnetický separátor do potrubí MSP-S OCTOPUS

Az anyag szállításának módja

Egyes típusú szeparátorok univerzálisan használhatók, mások csak meghatározott típusú szállításhoz használhatók, például gravitációs, nyomásos vagy szalagos szállítószalagon történő szállításhoz.

Roštový magnetický separátor automatický MSSO-AC BLACK WIDOW

A mágneses szeparátorok különféle típusai

Általában a rácsos elválasztókat gyakran használják a fémszennyeződések elkülönítésére a jó térfogati tulajdonságokkal rendelkező portermékektől, a nyomócsövekben pedig speciális nyomásálló csőelválasztókat használnak . Csiszoló hatású vagy gyengébb ömlesztési tulajdonságokkal rendelkező anyagok esetében lemezelválasztók (úgynevezett lámpások), mágneses dobok , hengerek vagy mágneses lemezek alkalmasak, amelyek nem érintkeznek közvetlenül a tisztított anyaggal és ezért ez az anyag nem tudja elzárni vagy károsítani őket.

Deskový magnetický separátor ML

Folyadékok tisztítására többnyire csővezetékes áramlási szeparátorokat vagy speciális szeparátortípusokat ( leválasztóhengereket , mátrixokat stb.) használnak,  automatikus rácsos elválasztókat , dobokat , hengereket pedig a folyamatos elválasztáshoz alkalmaznak, a technológiai folyamat megszakítása nélkül. A színesfém-szennyeződések elválasztása örvényáramú szeparátorral történik , amelyek nagy teljesítményű, nagy sebességű, ritkaföldfém-mágnesekkel felszerelt rotorokat hoznak létre.

Zakrytované magnetické bubny MBZ

Szakértői ajánlás

A fentiekből az következik, hogy az optimális mágneses szeparátor kiválasztása meglehetősen összetett kérdés lehet, azonban tapasztalt szakembereink készek minden ügyfél számára pontosan olyan megoldást kidolgozni, amely a legjobban és leghatékonyabban megfelelnek az egyéni igényeknek és követelményeknek.